Napisany przez dnia Maj 20, 2016 w Wpisy | 0 komentarzy

Człowieku, zjedz trawę!

Na lekcjach biologii od lat uczy się nas, że człowiek ze względu na brak odpowiedniej budowy układu pokarmowego nie jest w stanie trawić celulozy, co przekłada się bezpośrednio na niemożność spożywania trawy. Tymczasem, z drugiej strony, zwolennicy suplementów, zdrowego trybu życia lub naturalnych produktów podsuwają nam coraz częściej różne rodzaje… właśnie trawy. Co tak właściwie kryje się pod pojęciem trawy jęczmiennej, pszenicznej i cytrynowej?

Trawa jęczmienna przygotowana może być w dwóch postaciach – proszku (który rozcieńcza się w wodzie) lub kapsułek (które mają mocniejsze działanie). Odpowiada ona za regulację wszystkich procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Wpływa na poprawę ogólnego samopoczucia i wspiera walkę ze stresem oraz przemęczeniem. Ponadto wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób serca czy płuc. Poleca się ją osobom borykającym się z nadwagą ze względu na właściwości przyspieszające przemianę materii. Znana jest niektórym pacjentom chorującym na nowotwory złośliwe – wzmacnia ich lub działa profilaktycznie.

trawa jęczmienna ma świetny wpływ na zdrowiePolecana trawa jęczmienna – http://hanoju-sklep.pl/pl/74-trawa-jeczmienna

Trawę jęczmienną można skontrastować z tą pszeniczną. Najlepszym napojem przygotowywanym z tej rośliny, jest surowy sok ze względu na brak zawartości glutenu, ale przede wszystkim na bogactwo składników – chlorofilu, aminokwasów, minerałów, witamin i enzymów. Regularne spożywanie trawy pszenicznej (niezależnie od jej postaci) pomaga obniżyć ciśnienie, zwiększyć ilość czerwonych komórek krwi, oczyścić przewód pokarmowy (stosowana często w przypadku biegunek lub zaparć) i wzmocnić przemianę materii, przez co także walczyć z otyłością. Ponadto korzystnie wpływa na niestrawności i problemy z tarczycą. Podobnie jak trawa jęczmienna, ta pszeniczna także może wpływać na walkę z nowotworem.

Na końcu warto jeszcze wspomnieć o trawie cytrynowej, która uprawiana jest głównie w krajach śródziemnomorskich i także posiada pewne zdrowotne właściwości. Cytral, czyli olejek z niej destylowany w stężeniu porównywalnym do uzyskiwanego w spożywanych napojach, może wywołać śmierć niektórych komórek nowotworowych. Eksperci wykazali w badaniach, że wystarczy regularne parzenie jednego grama trawy cytrynowej w filiżance herbaty, by uzyskać profilaktyczny efekt. Często również, ze względu na inne lecznicze cechy – np. łagodzenie dolegliwości żołądkowych, pobudzanie i orzeźwianie – dodaje się ją do ziół lub zaparza jako osobny napar.

Wierzy się, że każda z opisanych powyżej traw ma dobry wpływ na organizm ludzki i że jest dla niego łatwo przyswajalna. Należy odróżnić od siebie te trzy, podobne właściwościami suplementy i spożywać je dalej, lecz z zachowaniem rozsądku!