Jak stosować olej kokosowy?

Napisany przez dnia Lut 18, 2016 w Informacje | 0 komentarzy

Jak stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczy na świecie. Posiada całe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Należą do nich między innymi kwasy laurynowy i kaprylowy, które mają działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Olej ten ma szerokie zastosowanie, można z niego zrobić pastę do zębów, maseczkę na twarz i włosy, a także używać go zamiast kremu do twarzy. Niektóre osoby płuczą nim jamę ustną, ponieważ przeciwdziała on próchnicy zębów. Jest to jeden z niewielu tłuszczów o tak dużej liczbie funkcji.

Warto również pamiętać nie tylko o jego właściwościach zdrowotnych, ale także o kulinarnych. Niewątpliwie olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest niezbyt popularny, lecz to na pewno się zmieni, gdy wszyscy go poznają i nauczą się stosować. Posiada on wiele zalet, których nie mają inne tłuszcze kuchenne. Przede wszystkim można na nim bezpiecznie smażyć, ponieważ ma on, podobnie jak smalec, wysoką temperaturę palenia. Oznacza to, że nie wydziela podczas smażenia szkodliwych związków chemicznych oraz tłuszczów trans. Stanowi doskonałą alternatywę właśnie dla smalcu oraz masła – szczególnie dla osób, które z jakichś przyczyn nie mogą lub nie chcą spożywać mięsa. Można na nim również piec i gotować.

zastosowanie oleju kokosowegoOlej kokosowy z pierwszego tłoczenia – Ty też musisz go mieć!

Dobry olej kokosowy z pierwszego tłoczenia odznacza się i delikatnym, subtelnym zapachem kokosa, dlatego też pasuje przede wszystkim do dań kuchni wschodniej: arabskiej, marokańskiej, afrykańskiej, japońskiej lub hinduskiej. Będzie się świetnie komponował z kurczakiem, curry, dynią, soczewicą oraz batatami. Jeśli przyrządzając potrawę wykorzystamy dodatkowo mleczko kokosowe, to zyskamy cudownie aromatyczne i wyrafinowane danie. Niestety olej ten ma też jedną zasadniczą wadę: jest bardzo mocno kaloryczny. Dlatego warto używać go oszczędnie, żeby nie przybrać przez niego na wadze. Najlepsza będzie ilość odpowiadająca łyżeczce do herbaty, ale nie do każdego posiłku, tylko na dzień.

Warto wiedzieć, że dobrej jakości olej koniecznie musi być tłoczony na zimno i pozyskiwany z ekologicznych plantacji. Ma on wtedy stałą konsystencję i dyskretny zapach kokosa. Absolutnie nie powinno się kupować jego bezzapachowej wersji. Można wtedy być niemal pewnym, że została ona poddana szkodliwej rafinacji, przez co straciła zdecydowaną większość cennych składników i unikatowych właściwości.